Smritee Lama, Nepal

Duizenden landgenoten trokken de voorbije jaren naar Qatar voor de bouw van de WK-infrastructuur. Onze vakbond GEFONT volgde hen op, gaf advies en ondersteuning. We verzamelden ook getuigenissen van schendingen van arbeidsrechten in Qatar. Dankzij die getuigenissen konden wij, verenigd in een coalitie met andere vakbonden, een aantal ngo’s en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) druk uitoefenen op het Qatarese bestuur. Met grote gevolgen: er kwam een minimumloon, extra arbeidsinspectie en een speciaal fonds om achterstallige lonen en andere vergoedingen uit te betalen. De belangrijkste maatregel trof Qatar in 2020: het beruchte kafala-systeem, dat werknemers volledig afhankelijk maakte van hun werkgevers, ging op de schop.

"Zelfs in de dood is de ongelijkheid in Qatar zo groot als een berg van de Himalaya."

Maar helaas zijn de problemen daarmee niet van de baan. Ook in 2021 werd het overlijden van 237 Nepalese arbeiders gelinkt aan de bouw van de WK-infrastructuur. Als één van de topvoetballers zou sterven tijdens dit WK, dan zou dat immens veel aandacht krijgen. Voor de 237 Nepalezen die het leven lieten, geldt het tegenovergestelde. Zelfs in de dood is de ongelijkheid in Qatar zo groot als een berg van de Himalaya. Migranten blijven kwetsbaar, ondanks de vooruitgang. Vooral in sectoren die wat verder van het WK af liggen. Voor huishoudelijk personeel veranderde er bijvoorbeeld weinig. Sommige werkgevers beschouwen hun personeel nog steeds als derderangsburgers.
Ook de duurzaamheid van de getroffen maatregelen is niet gegarandeerd. Het Qatarese bestuur kan alles zo weer veranderen. De nieuwe nationale wetten kunnen makkelijk worden opgeheven zodra de media-aandacht verslapt. En intussen zijn er nieuwe uitdagingen: de onlangs door Saoedi-Arabië aangekondigde organisatie van de Aziatische Winterspelen in 2029 zal enorme bouwwerken vereisen, met buitenlandse arbeidskrachten, in een land dat het kafala-systeem niet heeft afgeschaft. >>

>> "Dus wij zetten onze strijd verder! En dankzij de internationale solidariteit waarop wij via WSM kunnen rekenen, kunnen wij dat blijven doen.
Bedankt! Samen tonen we aan migrantenarbeiders overal in de wereld, dat hun leven evenveel betekenis heeft als dat van een topvoetballer."