Pétrone Muzenga
Kikwit, 
Bandundu - DR Congo

Pétrone is lerares, verkoopster én lid van vrouwenorganisatie AFC. Dankzij de vormingen die ze bij AFC volgde, lukt het voor Pétrone makkelijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Het veranderde haar leven. 
Bij AFC kunnen de leden verschillende opleidingen volgen: verwerking van fruit tot wijn en sappen, bakken van patisserie, groenteteelt, weven en breien. Koepelorganisatie MOCC begeleidt mensen als Pétrone die zich na een vorming aansluiten bij een coöperatie.

"Dankzij de verkoop van mijn producten konden wij lid worden van een gezondheidsfonds."

"In Kikwit, de stad in het zuidwesten van Congo langs de mooie Kwilurivier, ben ik lerares aan het Mbandu Instituut. Zes jaar geleden werd ik lid van de vrouwenorganisatie AFC. Vooral de interessante vormingen spraken mij aan. Elk jaar kunnen we diverse cursussen volgen, die ons helpen om ons inkomen te verhogen. Die vormingen zijn zeer breed. Er zijn technische vormingen zoals fruit verwerken tot sap, zeep en ontsmettingsmiddelen maken … 

We leren ook om kostprijzen en winsten te berekenen. Via de cursussen van AFC kunnen we telkens onze aanpak verbeteren. Ik leg mij toe op de productie van ontsmettingsmiddelen, zeep en papajawijn. In mijn buurt, waar ik mijn producten verkoop, ben ik bekend als ‘Maman Péto’. Het lukt mij vrij aardig om telkens al mijn voorraden te verkopen. " >>
>> "Ons gezin heeft vier kinderen. Dankzij de verkoop van mijn producten konden wij lid worden van een mutualiteit. We zijn ook lid van de spaargroep waar we elke zondag 10 dollar bijdragen. Zo konden wij vorig jaar een salon kopen. Dit jaar kocht ik een set van borden en bestek. Beetje bij beetje bouwen we ons huishouden uit.

Dit jaar hadden we weinig geluk, want mijn man verloor zijn werk. Nu rust de verantwoordelijkheid voor ons gezinsinkomen volledig op mijn schouders. Mijn bescheiden salaris als leerkracht volstaat niet om met ons zes van rond te komen. Maar dankzij mijn handeltje redden we ons voorlopig wel."