Ivan Sady Carlos Huanca,
Bolivia

Ivan Sady is werktuigkundig ingenieur en docent bij het technisch vormingsinstituut Sentec. Sentec organiseert uiteenlopende vormingen en is pleitbezorger voor duurzame en alternatieve energie en de toepassingen ervan. Tijdens cursussen worden zonneboilers, dehydratatietoestellen, zonne-ovens en andere toestellen opgebouwd, samen met de cursisten. Door die te plaatsen in scholen en bij gezondheidscentra ondervindt de hele gemeenschap voordelen. Zo promoot Sentec het gebruik van toestellen op zonne-energie.

"We moeten grootser denken, ons bewust worden van de klimaatcrisis die grenzen overschrijdt. Niet evident voor mensen die de eindjes aan elkaar moeten knopen"

"Ik studeerde werktuigkunde aan de ingenieursfaculteit van Oruro. Duurzame energie was één van mijn vakken. Mijn interesse in toestellen op zonne-energie werd echt gewekt toen ik in 2018 voor mijn afstudeerproject bij Sentec terechtkwam. Ik optimaliseerde er de zonneboilers en maakte tekenplannen voor de andere toestellen. 

Nu de plannen op papier staan, kan de kennis niet verloren gaan. De eerste zonneboiler die verbeterd werd volgens mijn aanbevelingen, staat nu bij een college voor weeskinderen. Daar ben ik best trots op.

Ik werk deeltijds bij Sentec. Ik geef cursussen over zonne-energie en de werking van de toestellen. Mijn namiddagen breng ik door aan de faculteit. Het is een mooie kruisbestuiving want daar kan ik mijn praktijkervaring delen. En bij Sentec kan ik de theorie inzetten om performantere toestellen te bouwen."  >>
>> "De toestellen op zonne-energie maken echt en onmiddellijk een verschil. De gebruikers hebben nu wél toegang tot energie, besparen op hun factuur, kunnen meer fruit, groenten en vlees bewaren. Dat laatste is een zegen gebleken tijdens de pandemie, toen enkele boeren samenlegden en extra voedsel kochten, dit droogden en zo een voorraad aanlegden, in een periode van schaarste. We bouwden ook een nieuwe lavabo zodat leerlingen hun handen regelmatiger konden wassen, mét warm water.

Covid-19 heeft ons ook als organisatie uitgedaagd. Via webinars slaagden we er zelfs in meer mensen te bereiken. We moeten grootser denken. Ons bewust worden van de klimaatcrisis die grenzen overschrijdt. Zonne-energie is de toekomst. Consuminderen, recycleren, herbebossen, ook dat kaarten wij aan in onze opleidingen. Niet eenvoudig voor wie dagelijks de eindjes aan elkaar moet knopen. Bewustwording kan ook echt het verschil maken. Jullie hebben het over het effect van één vlinder? Wij zeggen dat we ons korreltje in het zand plaatsen. Hoe zou je dat vertalen? Een steen verleggen? Of je nu een zandkorreltje, steentje, of vlinder bent, je draagt bij aan verandering."