Elly Rosita Silaban
Indonesië

Elly Rosita is voorzitter van de Indonesische vakbondskoepel K-SBSI. Haar vakbond vertegenwoordigt arbeiders uit alle sectoren. Met meer dan 800.000 leden is K-SBSI één van de grootste onafhankelijke vakbonden in het land. Elke dag zetten Elly en haar collega’s zich in voor betere werkomstandigheden. Ze veranderen levens.

"Wat echt helpt? Weten dat je niet alleen staat!"

"De coronacrisis overviel ons. Er kwamen geen grondstoffen meer uit China. Onze eigen export viel stil. Duizenden jobs stonden op de helling. Tot vandaag voelen we de gevolgen van de pandemie. Maar het verlamt ons niet. In een sportschoenenfabriek waar 10.000 mensen werken, stonden 1.000 jobs op het spel. Wij kwamen tot een akkoord: geen naakte ontslagen, een uitstapregeling en de belofte om vakbondswerk niet te boycotten. In een andere multinational met 16.000 werknemers, wordt dankzij sociaal overleg niet in de salarissen geknipt.

Weet je wat echt helpt? Weten dat je niet alleen staat. Samen met ACV en WSM voeren we de #PayYourWorkers-campagne. Dankzij de sterke internationale boodschap, kunnen onze militanten hun eisen kracht bijzetten tijdens onderhandelingen." >>
>> "Eigenlijk kwam de coronacrisis bovenop een andere: die van de in 2019 ingevoerde Omnibus Law on Job Creation, de nieuwe arbeidswet. Door de regels voor arbeid te versoepelen, wil ons land beter kunnen concurreren en moet onze economie groeien. Maar dat gaat ten koste van de mensen. 

Van bij het begin voeren wij actie: met demonstraties, persinterviews, webinars ... Met analyses en amendementen. We doen dat zo veel mogelijk samen met andere Indonesische én internationale vakbonden. Ook hier is het duidelijk, de wet mag dan wel een lokaal probleem zijn, de samenwerkingen met collega’s in binnen- en buitenland maken onze strijd globaal. Wij danken al onze partners voor die samenwerking.

De regering weigert al zes jaar om de minimumlonen te verhogen. Daarom focussen wij op de bedrijven. Het lijkt misschien een kleine verwezenlijking. Toch beschouw ik een onderhandeling die leidt tot een loonsverhoging in één bedrijf als een overwinning. Eén akkoord dat vele levens verandert: een butterfly-effect, toch?"